Kelebek (yanardöner ışıklarla parlayan kanatlarıyla çok güzel bir kız olan Psike ismiyle) uçuş gücünü gerçekleştirmek için geçmek zorunda olduğu aşamalardan dolayı insan ruhunu sembolize eder. Kelebeğin kelebek haline dönüşmesi için geçtiği üç aşama, gizem okullarının insanın tekamül edişi ve ona gökyüzünde dolaşacak kanatları bahşetmenin amblemleri olan derecelerine çok benzer. Dünyadan bihaber, cahil ve çaresiz insan, yumurtacık ile larva arasındaki aşama tarafından sembolize edilir; hakikati arayan ve vaktini tefekkürle geçiren mürit, larvadan pupaya olan ikinci aşama tarafından sembolize edilir; bu aşamada böcek krizalite ( gizem okullarının mezarına) girer; pupadan imagoya geçiş ( kusursuz kelebeğin çıktığı) aşaması ise temel doğasından yükselen inisiyenin aydınlanmış ruhunun ortaya çıkışını gösterir.
Kaynak Kitap: Tüm Çağların Gizli Öğretileri - Manly P. Hall
Kelebek uzak doğuda gençliği ve dinamizmi simgeler. Eski Yunan’da ise ruhun beden üzerindeki etkisini ve bu etkinin yarattığı büyük değişimleri simgeler. Kadim bilgelikte Kelebek, direkt ruhun sembolüdür, ruhun özgürlüğünü, hafifliğini ve zarafetini simgeler. Özellikle kelebek kanatlarındaki narin renkler, o ruhun içinde taşıdığı canlılığın ve değişme arzusunun bir ifadesidir. Tüm doğu öğretilerinde ve simyada, insanın yerde sürünen bir tırtıl iken, göğe kanat açan bir kelebek olması sembolü, gerçek arınmanın ve ruhsal yolculuğa başlamanın en temel işaretidir.
Ruhsal yolcu tırtıl olduğunu, maddenin esareti altında ezildiğini görmüş ve ruhsal olana kanat açmaya karar vermiş biridir….
Kelebeğin en güçlü anlamlarından biri değişimi simgelemesidir. Kelebek gelecek ile ilgili bir pozisyondaysa karakterimizde ve hayatımızda çok büyük bir değişikliğin habercidir. Eğer kişiliğimizi betimleyen bir pozisyondaysa değişime çok açık ve değişimden mutlu olan bir karakterimiz olduğunu simgeler.
Mavi renk ve kelebek bir arada olduğu zaman içindeki değişime duyulan ihtiyacı ama aynı zamanda bunun bazı sebepler yüzünden kısıtlandığını gösterir. Bu kısıtlar daha çok içsel kısıtlardır. Değişime karşı duyulan korku ya da etrafımızdakilerin ne diyeceğini düşünmemiz gibi… Kırmızı ve kelebek bir arada ise değişim için herhangi bir kısıt yoktur. Kişinin değişime açık olduğunu simgeler.
Kelebek aynı zamanda bir kadının duyarlılığını da simgeler.
Hristiyanlıkta kelebek, cennet bahçesindeki Adem'in ruhunu temsil eder, Meryem ve çocuğu tablosunda kelebek insan ruhunu koruyan bir simgedir. Kelebek öldükten sonra yeniden doğuşun da sembolüdür. 1600'lü yıllarda irlanda'da beyaz bir kelebek öldürmenin küçük bir çocuğun ruhunu öldürmek olduğuna inanılırdı.
Mitolojide ve Sufizmde, kelebek ateşi ve simyayı simgeler, ateşe koşan pervane böceğinin yanıp ateşle bağdaşması, ateşe kavuşması, Tanrısal ateşle birleşmesi, Tanrısal ateşin aşkına kendini feda etmesi anlamına gelir.
Şamanizmde kelebek bir işarettir ve mutlaka bir anlamı vardır. Beyaz kelebek görmek iyiye yorulur, siyah kelebeğe rastlamak ise üzüleceğinize delalet eder. Diğer renklerin de renk dilindeki karşılığı ile ne demek istediği araştırılır.
Grek ve Çin tradisyonlarında ruhu ve ölümsüzlüğü temsil eder. Sembolün tradisyonlardaki başlıca anlamları şöyle açıklanabilir:
1- Reenkarnasyonu simgeler.
2- Bedensiz ruhları simgeler. Bu sembolizmde kelebeğin kozasından çıkışı fiziksel bedenin birgün terkedileceğini anlatır.
3- İnisiyasyonlarda ikinci doğuş, yeniden doğuş denen başkalaşımı simgeler.
4- Naga-Maya tabletlerinde evrenin kaos halinde varlık haline dönüşümünü ve kozmik oluşumların meydana getirilişini simgeler.
Kaynakça: Semboller Ansiklopedisi/Alparslan Salt/Ruh ve Madde Yayınları
Comentários