Fatma Ana Eli ( Hamsa) Sembolü
- Hakan ahmetoğlu
- 10 Şub 2022
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Eki 2024
Hamsa, kültürler arasında çeşitli anlamlar taşıyan eski bir Orta Doğu sembolüdür. Bununla birlikte, tüm inançlarda şans, sağlık ve mutluluk getiren koruyucu bir tılsım olarak kabul edilir.
Hamsa öncelikle sahibini 'Nazar' dan korumak için kullanılır. Hamsa, kötü niyetli kişilerin kıskanç bakışları olmak üzere, olası olumsuz güçleri uzak tutar. Hamsa'nın en eski kullanımı, nazardan korunmak için bir muska olarak giyildiği eski Mezopotamya'ya kadar uzanabilir.
Yahudi inançlarında hamsa, Tanrı'nın elini temsil eder ve 'Miriam'ın Eli' olarak bilinir. Miriam'ın onurlu hayatı, onu büyük bir koruma ve şansın sembolü haline getirdi.
Hamsa aynı zamanda beş anlamına gelen İbranice bir kelimedir ve bazıları bunun tılsımdaki beş parmağı temsil ettiğine inanırken, diğerleri bunun Tevrat'ın beş kitabını sembolize ettiğini söyler.
İslamiyet'te hamsa, 'Fatima'nın Eli' olarak bilinir. Fatıma saf ve günahsız olarak görüldüğünden, Fatıma'nın Eli koruma, güç ve kuvvet sembolü olarak kabul edilir.
Ayrıca Fatıma'nın Eli, İslam'ın Beş Şartı'nı sembolize eder.
Budizm ve Hinduizm'de hamsa çok farklı bir anlam kazanır. Hindular ve Budistler için hamsa, vücuttaki enerji akışını yeniden yönlendiren çakraları, beş duyuyu ve bunlarla ilişkili mudraları (el hareketleri) temsil eder.
Başparmak- Ateş elementi / solar pleksus çakrası.
İşaret parmağı- Hava elementi / kalp çakrası.
Orta Parmak - Ethereal elementler / boğaz çakrası
Yüzük Parmağı - Toprak elementi / kök çakra
Pinkie Finger - Su elementi / sakral çakra
Hamsanın, kültürel yorumunuz ne olursa olsun, bu sembolü yakınınızda tutmanın pozitiflik, iyi şans ve mutluluk getirdiği söylenir.
Kaynak: https://ishka.com.au/blogs/spirit/what-does-the-hamsa-symbolise
Comments